Wednesday, December 21, 2005

Jo no compro loteria

Vull un món en el qual la riquesa estigui repartida amb justícia. No vull un món en el qual la minoria ho tingui tot i la majoria no tingui res. La loteria fomenta això que no vull: empobreix als pobres a canvi de crear uns pocs rics. La loteria fomenta el desequilibri social.

Vull un món el qual la riquesa sigui proporcional a l’esforç, al talent i a la inicitiva. La loteria ofereix el contrari: enriquiment sense esforç, ni talent, ni iniciativa.

Però el que més em rebenta és que la loteria es vengui amb un missatge d’il•lusió quan en realitat és una injustícia. No és una injustícia que els pobres gastin els seus diners (molts diners!) per crear nous rics a canvi de pràcticament res?

Saturday, December 17, 2005

L'Amiga

Cap a les 6 de la tarda, el tretzè pis de la Harvard School of Public Health està desert. Només quedem alguns Night Owls a mig experiment, o músics que volem tocar el trombó sense molestar ningú. Són moments tranquils i creatius, amb les llums de l’skyline com a vista de fons i el somni americà als teus peus...

Normalment, a aquesta hora tenim una interrupció irritant. És la vista de l’Amiga. L’Amiga és una noia dominicana, baixa, grossa, lletja i analfabeta que s’ocupa, amb força desencert, de la neteja del nostre despatx. Sol aparèixer desentonant cançons a pulmó lliure. Una tortura per nosaltres Harvartians que tenim a les nostres mans els futur de la ciència i no podem estar pendents de distraccions com aquestes. El Linhong acostuma entaular-hi converses en castellà, d’aquí ve el sobrenom Amiga. La situació és grotesca perquè ella es posa a parlar com una boja com si ell l’entengués, però ell no entén res. “Es muy listo este chino” - em diu.

Dijous passat, l’Amiga va arribar molt trasbalsada. El noi del despatx del costat li havia dit que no creia en Déu. Ella no s’ho podia creure i em va preguntar: “Tu crees en Dios, no?”. Òbviament la meva resposta a aquella pregunta estava molt per sobre de la capacitat intel•lectual de la meva interlocutora. Així que vaig contestar-li: “Sí”. I ella va dir: “Pues claro, como no puede creer en Dios. Mira, yo te cuento una historia mi amor.”

Aquesta és la història que em va explicar. L’Amiga va arribar als Estats Units en un patera des de Cuba. A mig Golf de Mèxic, una tempesta tropical va enfonsar la patera. Van caure tots a l’aigua. Ella no va parar de resar i quan pensava que ja no podia més, una ma la treure la de l’aigua. Eren els guarda-costes Americans que la van carregar a una llanxa cap a Florida, des d’on havia de ser deportada immediatament. Durant el viatge, però, ella es va adormir sota una pila de mantes, i la policia americana no la va descobrir fins al cap d’un temps, quan la deportació dels altres supervivents del naufragi ja s’havia dut a terme. La van empresonar uns dies. Ella seguia resant i veia a Déu a cada instant. Finalment va arribar el dia de la seva deportació però quan ja marxava enmanillada cap al seu destí, la policia va rebre una trucada inesperada. Un jutge havia decidit que es podia quedar als Estats Units... “Yo todo se lo debo a mi papaíto Dios”.

A mesura que escoltava aquesta història el meu ego harvartià es va anar diluint en la merda i aquell personatge grotesc tan irritant s’anava fent més i més gran... Ella va marxar. Jo vaig parar l’ordinador sense guardar cap dels canvis que havia en els meus documents. Quina importància tenia allò que havia aconseguit en els darrers esforços d’aquell dia que no era res més que un dia més? Em vaig quedar pensant en aquelles coses que tots sabem però que mai fem nostres. Per l’Amiga, la certesa Déu és més gran que cap de les meves certeses, incloent 1+1=2 (en base 10). Em vaig sentir estúpid de saber que ho tinc tot i no sóc més feliç que ella. O potser no ho tinc tot, potser ella té Molt més que jo?

Monday, December 12, 2005

White-out

Blackout: se’n va la llum i no es veu res perquè tot és negre. White-out: no para de nevar i no es veu res perquè tot és blanc. Això darrer, és el que va passar divendres, la primera de les temudes snowstorms. És com una tempesta d’aquestes d’estiu al Maresme, però amb neu i vents que arriben a velocitats característiques d’huracans. No patiu, la nostra caseta de fusta de Jamaica Plain va aguantar com si res (vaia tela el que va batejar el nostre barri amb el nom de Jamaica, deuria anar molt molt fumat). És al•lucinant com aquesta ciutat està preparada per seguir funcionant amb normalitat en aquestes condicions. Durant la tempesta, 200 màquines de treure neu sincronitzades per GPS s’encarreguen d’impedir que els carrers es bloquegin... pim pam... aquí no ha pasado nada.

L’endemà, dissabte, tinc classe de trombó a les 9 i em llevo a quarts de 7 per sortir a fer fotos. Temperatura interior de la casa: 11ºC (la calefacció és de covards). L'exterior no la vull ni saber. Descobreixo que se’ns han gelat els vidres.



Després descobreixo amb alegria que el nostre amic de color (els negres són molt negres quan caminen per la neu) ja s’ha encarregat de desbloquejar l’entrada de casa (ja em veia amb la pala i el trombó).



Això no és la Molina. Aquest és el nostre camí habitual cap al metro.



Ja el tenim aquí, segon hivern a New-England. És ridícul. Per sort, entre tempesta i tempesta, els dies són força assoleiats...

Wednesday, December 07, 2005

Redefinint l’hivern

L’hivern és l’època de l’any durant la qual perdre l’autobús és el pitjor que et pot passar durant el dia.

Avui ha estat el primer dia d’aquest hivern. M’he passat el matí minant-me en reunions absurdes. He dinat una pizza que tenia all. M’he passat la tarda desescrivint ciència... Emprenyat, m’he dirigit a la parada del bus i se m’ha escapat. He hagut d’esperar un quart d’hora a -5ºC i amb vent. Durant aquests quinze minuts tota la negativitat del meu dia s’ha fet petita. No hi ha res pitjor que perdre el bus a l’hivern.