Si hi ha una institució universitària en la qual hom no esperaria trobar cap signe de fe religiosa, aquesta institució és el Massachusetts Institute of Technology. Desenes de premis Nobel han convertit el MIT en la meca de la maquinària, el lloc on el xip desbanca l’ànima i els enginyers del futur afilen les urpes per competir en el món salvatge de les enginyeries d’èlit.
Si hi ha una persona en el món en qui hom no esperaria trobar una fe religiosa, aquesta persona és Francis Collins, el director del Human Genome Project, l’home que va desxifrar el codi de quatre lletres que determina la nostra existència.
Bé, fa unes setmanes vaig assitir a una sèrie de xerrades organitzades al MIT per un grup d’estudiants que s’anomenen el Veritas Forum. La missió principal del Veritas Forum és “to engage students and faculty in discussions about life's hardest questions and the relevance of Jesus Christ to all of life”. Precisament la xerrada inaugural d’aquesta temporada la va fer Francis Collins. Resulta que com que tenia poca feina dirigint el Human Genome Project –projecte que va dur a terme en menys temps del previst i gastant menys diners dels previstos-, Francis Collins es dedicava a pensar sobre Déu i la ciència i fins i tot va escriure un llibre titulat “The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief”. Va fer una xerrada molt interessant, la podeu veure en vídeo
aquí. Va posar les coses al seu lloc, els creacionistes al seu lloc i Darwin al seu lloc.
De tot plegat, el que em va cridar més l’atenció va ser veure un auditori ple a vessar d’estudiants de tot el món i fins a mitja dotzena d’aules adjacents que projectaven en directe la xerrada pels que no vam cabre a l’auditori. Déu és una de les preguntes més difícils que afronta la humanitat i és a les universitats on les preguntes difícils s’han d’afrontar. Això és sentit comú, i per això el debat religiós és viu a les universitats americanes. El que no té sentit és l’ateïsme monolític que regna a les aules del meu petit país. Una societat que no afronta la qüestió de Déu no és una societat sana. I no es tracta de tenir fe o no tenir-ne, es tracta de fer-se la pregunta.