Wednesday, May 10, 2006

Hi ha dades?

Cada cop m’emprenyen més les opinions que no es sostenen sobre dades estadístiques.

Per exemple, fa uns dies discutia amb algú el següent tema: “Les societats més riques/cultes són menys religioses que les pobres”. Òbviament l’argument del meu con-tertulià era un clàssic: la religió neix de la ignorància, de la pobresa, de la por i de la frustració. El seu vaticini era que d’aquí poc temps les religions s’hauran extingit perquè les societats menys alfabetitzades es desenvoluparan. Hi podeu estar més o menys d’acord, però la pregunta és: és cert que les societats més riques són menys religioses que les pobres?


Avui he trobat un estudi molt interessant a Pew Global Attitude Project sobre el tema. Es van dedicar a preguntar a un munt de gent d’un munt de paísos com d’important era la religió a les seves vides. Aquí teniu les dades.




Com veieu, sembla que sí, que els paísos més pobres són més religiosos, excepte... excepte el país més ric del món, que resulta que també és molt religiós... Què us sembla?

1 Comments:

At 12:43 AM, Blogger eva said...

Interessant estudi... tinc unes quantes preguntes:
Pot ser que a US, tot i ser un país molt ric, estigui ple de gent molt pobra?
Què són tots els piquets per sota de la recta? Vietnam, Korea, i què més?
Pot ser que la pregunta "com d'important és la religió a la teva vida?" s'entengui de maneres molt diferents en cultures diverses?

 

Post a Comment

<< Home