Sunday, September 25, 2005

Materialisme religiós, religió materialista

Un dels aspectes més sorprenents i inexplicables de la societat americana és la seva religiositat. Em sembla que no m’equivoco massa si dic que els EUA són el país desenvolupat amb un “índex de religiositat” més alt (excloc el vaticà). Sorprèn que una població amb un grau tan elevat d’individualisme sigui al mateix temps una població amb una religiositat tan elevada. Que jo sàpiga, les grans religions del país prediquen la solidaritat, l’altruisme i la universalitat, fets que no acaben d’encaixar amb la meva visió “general” de la societat americana.

Pensant en això m’ha vingut al cap una obra de Jean Guitton, un filòsof catòlic que s’entén (aviso que aquí em podeu aixecar la bandera vermella de la pedanteria). En la seva obra “Mon testament philosophique”, Guitton descrivia dues desviacions de la religió veritable que es donen en els nostres temps: la religió materialista i el materialisme religiós. El materialisme religiós és la sacralització del materialisme. La religió materialista és buscar finalitats materials a la religió. Aquests dos conceptes es manifesten amb especial intensitat a la societat americana. La sacralització del materialisme es porta a extrems rituals quan, per exemple, les famílies assisteixen cada dissabte o diumenge als centres comercials com a acte central de la setmana. De la religiositat materialista us en poso un exemple gràfic que avui he trobat, enmig d’una de les zones més bullicioses de la ciutat, entre bars i restaurants xinesos. És una botigueta que promet “Solutions through prayer”.



He entès les una mica més als Yankis: “Solutions through prayer”. Aquí la religió sembla que no és desinterasada. Al contrari, la gent creu en Déu perquè dona solucions. Es tracta de pur materialisme religiós? No hi res autèntic i espiritual en la religiositat americana? La resposta suposo que és NO, però la convivència natural del materialisme religiós i de la religió materialista conviden a creure-ho... En qualsevol cas, qui estigui lliure de pecat que llenci la primera pedra. Insistirem en el tema.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home