Monday, April 09, 2007

Valents

La raó per la qual la societat americana és més religiosa que cap altra societat desenvolupada és simplement que a la societat americana prendre decisions hi és habitual.

Pensava això mentre veia el prevere catòlic de Harvard batejar solemnement un grup d’estudiants durant la vetlla pasqual. Pensava que cal ser molt valent per ser batejat quan ets adult, més encara quan ets un estudiant llest i ric, un nou membre de l’èlit intel•lectual i econòmica del país. Decideixes professar que Jesús va ressuscitar per alliberar el món del mal, una afirmació per la qual tenim entre poca i cap evidència històrica. No puc imaginar una decisió més arriscada que assumir una proposta de sentit global com la fe cristiana. És certament més còmode i conservador pensar que potser Jesús va ressuscitar però que potser algú es va emportar el cadàver del sepulcre, o creure que l’Església té coses bones però que al llarg de la seva història ha fet molt de mal a la humanitat; i fer ioga un cop per setmana per trobar-te a tu mateix i anar fent.

Malgrat aquest risc immens que corren els cristians quan decideixen ser cristians, malgrat l’aposta ferma per un munt d’esdeveniments històricament poc raonables, malgrat basar el sentit de la seva vida en la resurrecció d’un fuster, malgrat tot això anomenem els Cristians conservadors i alhora anomenem els agnòstics de progressistes. Ser agnòstic és raonable, però és la postura més conservadora que pots triar i els americans no en són de conservadors quan cal prendre decisions importants. Per això són un país tan religiós, perquè són un país de decisions arriscades.

2 Comments:

At 6:57 PM, Blogger david said...

Que galleguiñada te acabas de mandar!! Los Americanos son creyentes por:

1) El pais fue fundado por puritanos, exiliados de europa que llegaron a Provincetown no hace mucho.

2) Por incultura. La cultura general de un pais se mide en las preguntas de su edicion de Trivial. Aqui si preguntas con quien perdió la virginidad Britnie Spears, todo el mundo lo sabe (Fue con Justin Timberlake, por si no lo sabes).

3) Por comodidad y miedo. Es mucho mas relajado pensar en la vida eterna que plantearse la muerte real, sin nada despues.

4) Estas juzgando a todo un pais de Red Necks, Ku klux Clan, National Riffle Asociation, y su teoria del diseño inteligente, basandote en unos pijos magnificos de Harvard. Mal como cientifico.

5) Se que no estaras de acuerdo en ninguna de mis statements, pero aún seguiré intentando convertirte en un intelectual de izquierdas, ateo, idealista, y con americana de pana.

 
At 9:50 AM, Blogger Unknown said...

Ei jo ara que visc a Vigo (galícia), sóc galleguiña !! és que comparteixo els seus statements més que els teus, tot i que respecto i respectaré totes les fes.A mi tb em molaria que fossis un intel·lectual d'esquerres laic amb americana de pana (el meu home ideal) i si cal ulleres, que siguin de pasta... Comentaris superficials però tot per dir que no és ni més ni menys valent aprendre a tirar endavant sense cap mena de fe en cap Déu, sinó basant-se en el que aprenenem d'aquells que admirem i també en valors humans. És que les religions han fet i faran molt de mal a la humanitat. No tots, però molts creients hó són per incultura, com diu el galleguiño. I també per po a no tenir ideals per tirar endavant. Quan es posen normes i manaments a la manera de viure ja no em sembla bé. Que segueixi el debat. Besiños des de les Rias Baixas.

 

Post a Comment

<< Home