Wednesday, June 21, 2006

Essència

L’essència d’una cosa és allò que fa que aquesta cosa sigui el que és i pas no una altra cosa. És a dir, si A perd la seva essència, ja no és A. És B o C.

Quina és l’essència del Jazz? L’essència del Jazz no és el seu compositor, sinó que és el seu intèrpret. És per aquest motiu crec que el Jazz ha mort, perquè han mort els seus intèrprets. Cap intèrpret actual, ni el més virtuós ni el més sensible, pot acostar-se la música d’analfabets com Louis Armstrong, perquè el moment històric únic que va modular la creativitat de la seva raça ha mort.

En canvi, Mozart no ha mort, perquè la seva essència està escrita en paper. Amb això no vull dir que l’intèrpret no sigui molt important en la música de Mozart, però crec que no forma part de l’essència Mozartiana. Per això el millor intèrpret de Mozart encara ha de néixer.

Suposem el següent experiment. Ressucitem Mozart i Armstrong i organitzem un concurs amb els 10 millors intèrprets actuals de la música de cadascú. Aleshores demanem Mozart i Armstrong que jutgin com de prop els intèrprets s’han quedat de l’essència original de la seva música. Quina creieu que seria la resposta?

2 Comments:

At 12:29 PM, Anonymous Anonymous said...

Completament d'acord! I molt ben dit i amb poques paraules!

L'Armstrong, a la seva autobiografia "My life in New Orleans", afirma que: "el jazz no és una música nova, és una manera de tocar".

En el llibre del "maudit" Hugues Panassié transposa aquesta frase al famós exemple del canvi de signes de puntuació. "En Pere, diu el professor, és burro". La frase és contundent!

Si canviem els senyals de puntuació i diem "En Pere diu: el professor és burro", lògicament la frase canvia de sentit.

¿L'essència del jazz clàssic és només un canvi de signes de puntuació?

Potser sí...


Topi

P.D. Potser tot això ja ho he dit algun altre cop... si és així ho sento,... em repeteixo com un iaiete... paciència!

 
At 3:44 AM, Anonymous Anonymous said...

Així, l'essència del meu tango eren la Fucho, en Jaume i el Codina, o era el duo que feiem tu i jo al final... jejeje

Records, guapos!!!!!

Joan (ex-químic)

 

Post a Comment

<< Home