Saturday, December 08, 2007

Ciutadà del món? Tu el que ets és un gilipolles!

Durant molts anys, gairebé tots els meus anys, m'he declarat amb orgull ciutadà del món. Ara declaro amb encara més orgull que durant molts anys he estat un gilipolles. Veus un parell de moros venent pa de pita al carrer Sant Pau o et compres un mocador palestí al mercadillo o fins i tot te'n vas a passar un parell d’estius als Andes, i ja està, ja ets ciutadà del món i no creus ni en fronteres ni en banderes.

Bé, no, de ciutadans del món, gràcies a Déu, no n'hi ha gaires. I els que realment ho són, no estan gaire orgullosos de ser-ho. D'això te n'adones quan vius uns quants anys lluny, molt lluny, de casa teva. Te n'adones sobretot quan tornes, i el teu avió creua els Pirineus cap al sud, i a partir d'aquell moment veus el teu petit país i ja no et pots desenganxar de la finestra, i gairebé t'aguantes les llàgrimes quan veus el Montseny, i Montserrat i el Cap de Creus, i aterres a l'aeroport i et tremolen les cames. Aleshores ataques solemnement el teu primer pa amb tomàquet amb pernil en molt de temps.

Aquells que es consideren ciutadans del món solen ser aquells que mai han viscut a gaires quilòmetres de la casa on van néixer.

3 Comments:

At 1:01 AM, Blogger eva said...

Benvingut!

 
At 9:48 AM, Anonymous Anonymous said...

Exacte! Llàstima que per no fer el gilipolles --dels quals en queden desenes de milers-- de vegades calgui estar trs anys en terres foranes...
Efectivament, encara ningú no neix sense melic...

 
At 6:22 AM, Anonymous Anonymous said...

Una cosa es amar y añorar tu tierra natal, como todos hacemos, y otra es declararse ciudadano del mundo. Si lo primero pertenece a una dimensión totalmente íntima, lo segundo es una declaración de actitud política. Un ciudadano del mundo puede querer su patria y a la vez no ser patriótico. Es muy bonito que a tu regreso hayas descubierto lo mucho que amabas tu tierra, pero lo que sería verdaderamente gilipollas es que eso te llevara a justificar diferencias entre tú y cualquier otra persona que a pesar de haber nacido lejos decide vivir en el mismo lugar que tú.

 

Post a Comment

<< Home